Thursday, March 16, 2017

KISAH BENAR: KISAH YANG BERJAYA MEMBUAT BULU ROMAKU MEREMANG


Tahun lepas, aq tengah study dekat ruang tamu, ditemani dua hausmet aq, Cerah dan Guy (bukan nama sebenar). Time tu diorg tgh main laptop & tgok movie rasenye...aq plak khusyuk study. Tiba2 ade bunyi hentakan dr bilik atas, macam bunyi dumbell or meja jatuh. Pastu, tiga2 stop ape yg diorg buat & pandang each other. Aq bgtau diorg yg beberapa hari lepas aq ade naik & lalu kt bilik betul2 atas bilik kitorg..aq quite sure yg rumah tu kosong. Guy bgtau kitorg yg bende ni mmg biasa korang tau2 sendiri je la. Btw, aq dah check balik bilik tu, memang ade orang rupenye. Tapi bukan tu bende yang aq nak cerita.

Lepas dgr bunyi tu..hhmm, tau2 je la ghost-story mode - ON. Kitorg start satu cite pastu bersambung2, antara cite yang penah jadi kt kitorg sendiri atau cite yg dengar2 dr mulut org. TAPI satu cite ni memang buat bulu roma aq meremang habis, time ni si Cerah yang dok cite. dulu die ex-matriks, matriks mana dirahsiakan. Pastu cite ni terjadi kat kawan perempuan die, Lisa (bukan nama sebenar). 

Masa minggu pendaftaran, Lisa dok daftar bilik & masuk ke bilik. Time tu die tgok sume rumet2 die dh ade kire die orang yang terakhir masuk. Die terus berkenal2 dengan dua rumet die sbb yang lagi sorg tu x nmpak tuan punya badan, cuma ade barang2 je. Sebab bilik time matriks tu 4 org sebilik, so Lisa ni dok bergaul ngn rumet je. Aq xtau la mcm mne susunan almari n katil dlm bilik tu tp diorg mcm xle nmpak la bahagian rumet diorg, mungkin antara katil dgn katil ade almari. Sepanjang dua minggu, Lisa nmpak rumet die sekejap2 je. Contohnye time sembahyang, pastu terus keluar bilik...xtau pergi mana. Lisa ni dok pikir la, mungkin die pergi bilik member lama die atau die mmg jenis pendiam x tegur org. Lisa & lagi dua org rumet die dok curious sbb xde sorg pon penah ckp ngn die, nama pon xtau. Yela, kt matriks waktu mmg pack, pagi smpai malam..mmg jarang sgt ade kt bilik.

Las2, lepas dua minggu rasanya...Lisa tekad nak gi sembang & tanya kt rumet die tu..tu pun kalau die ade dlm bilik. Balik2 kuliah, tgok barang semua dah xde..kosong. Cadar, baldi, baju2 sume hilang. Pastu Lisa kecewa la sbb budak tu dah pindah...yela, biasela minggu2 mcm ni budak suke keluar. Ade yg gi SPA, ade yang xle carry. Lepas tu, Lisa ni still x puas hati, dia nk gak siasat..at least tau nama pon cukup. Die pergi jumpe felo, nak tanya pasal penghuni bilik die. Felo pon check borang pendaftaran & bgtau Lisa yang bilik tu cuma ade tiga orang penghuni je. Katil yang dipenghuni oleh "rumet" die tu, kosong..xde orang daftar. Xtau la ape perasaan Lisa time tu.

(Bunyi guruh) Aq ngn Guy terdiam je time tu. Aq mmg meremang2 dah bulu roma. Tp aq pelek time Lisa daftar tu, die x check ke sape rumet die....tp mungkin macam sistem matriks aq kot, Online. Kire time daftar, amek kunci je..masuk bilik baru tau sape rumet. Kesahihan cite ni dlm 90%, x paksa pon caye..korang yg baca pon mesti rasa ade bende x logik. Tp mmg sepanjang malam tu, kitorg dok story pasal bende ni. 

1 comment: