Sunday, July 24, 2016

Short gateaway from everything...(Part I) - Tadom Hills Resort

20/7/2016

Mmg aq dgn geng aq (geng dari uni, kire diorg ni sama kos dgn aq) dah rancang yang setiap kali habis satu sem..kitorg akan plan satu vacation ke somewhere. Memandangkan kitorg dh sem ke2 so ni tmpat second aq gi vacay ngn geng aq..las time masa habis sem 1 kitorg dah menawan bumi perak (pos akan menyusul). Masa tu main event kitorg gi Tambun, kali ni kitorg mmg plan nk pegi Tadom. Yeah, kalau korg perasan kitorg mmg suka tempat mandi ni.

Sepatutnya, sebelum balik rumah kitorg akan gi vacay dulu..pastu baru balik. Tapi sem 2 ni habis masa puasa. Mmg x sesuai la nak gi vacay en..so kene la balik dlu, lepas raya baru berkumpul balik. Sumpah aq kata mencabar nk berkumpul balik, byk giler masalah (dgn amik lesen la, kerja la)..sbb time plan patut dlm 8 org yg gi..las2 4 org je betul2 jadi.

Sehari sebelum gi, aq mintak tolong mak aq peram ayam untuk buat bbq. Mula2 sbb aq igt rmai yg bole gi, aq suruh mak aq peram 3 ekor ayam...pastu aq beli lagi hot dog, daging burger, roti, biskut, sardin etc. Sebab aq tau mcm mne laparnya bila main aktiviti air ni..Pastu pagi tu aq beli lagi kuih2 serta nasi lemak untuk makan tghari..

Diorg iaitu Syed (driver), Amin aka Amin Kulim dan Saidi smpai sehari sebelum tu. Kira diorg tidur rumah aq memandangkan rumah aq plg dekat. Esoknya baru kitorg bertolak, Syed bawak keta all the way. Aq x ingat berapa lama masa nak ke sana dr rumah aq sbb aq tidur sepanjang perjalanan. Tapi Syed kata 45 minit je..

Basically harga pada hari kitorg pegi (weekdays)
Per entry : Rm 20
Bamboo hut : Rm 70 (per person)
Hammock Spheres : Rm (per person)
Gendui Challet : Rm 230
Tent Sites : Rm 50

Kitorg smpai dalam kol 10....memandangkan tmpat ni pon bukak kol 10



 Kitorg ber-selfie dlu time mula2 smpai

Dari kiri Saidi, Syed dan Amin Kulim

Bila dh puas cuci mata, kitorg tukar baju pastu start simpan barang dlm keta memandangkan tempat parking pon dekat je...xkan nk book locker en..macam rugi je, sebab nk check-in tempat tidur pukul 3 bru bole start.

Ni Saidi...nmpak macam budak tp lg tua dr aku


Me getting ready




 



 Dalam pukul 2, tiba2 hujan start turun. Kitorg x kisah pun. Tiba2 hujan makin lebat pastu petir pon start join sekali..Kitorg cepat2 naik. Perut pun dh start lapar. Kitorg cari port utk makan. Kt situ ade bnyak pondok2 utk melepak..Kitorg pon cop satu spot. Kitorg makan nasi lemak yg kitorg beli pg tu sbb mmg bole bawak makanan luar.


 Kitorg settle makan dlm pukul 3, pastu rilek2 jap. Baru turun balik. Amin Kulim plak tertido, rugi giler..dtg jauh2 utk tidur. Yela, gambar kat atas pon nmpak die mcm ngantuk je.

"Saya Amin Kulim!!"

Bila perut dh kenyang, muscle dh start mengembang. Pastu nk smbung berenang kmungkinan besar kaki akan "cream". Kitorg main bende2 yg x libatkan muscle contohnya rafting tiba2 ade mat salleh mne ntah ajak kitorg main game. Aq x paham ape die ckap, aku pon angguk je la. Pastu die cakap yg aq join team die. Terkejut aku. Tapi bila pikir balik bila lagi nk dtg sini en so aq join je la. Rupenye die pekerja sini n mmg setap hari die akan conduct satu game utk customer. Masa hari yg aq dtg game "water polo", ala..basically die macam handball cuma dalam air...Aq join gak, aq ngn Saidi je yg main sbb Syed punya kaki dah "cream" manakala Amin Kulim...hhmmm, xtau la he could be anywhere. Aq dapat main kejap je, at least aq assist satu goal...sbb lepas tu kaki aq pon turut "cream" teruk. Smpai aq kene naik boat. Sbb aq punya tangan panjang mmg sesuai la main game ni..Sayang ah.


Dalam kol 6, game dah habis so kitorg check-in bamboo hut sbb challet dh habis. Hammock ngn Tent mcm x selesa. Syed ckap kmungkinan kita akan kongsi ngn perempuan sbb satu bamboo hut untuk 12 org. Las2 geng kita je ada dlm tu. Mula2 kecewa tp bes jugak kite je conquer entire bamboo hut. Mmg buat mcm rumah sendiri, sidai baju suka hati. Kitorg mandi ngn solat, pastu tertido sbb penat sangat..hahaha. 

Dalam kol 7, kitorg bangun, sumpah aq kata badan kitorg sakit2. Pastu kitorg book setup utk bbq. Bahan2 kitorg dh bawak dr rumah, so setup ngn arang Rm65. Kitorg start kol 7.30, tibe2 mat salleh tu dtg sbb nk ajak join aktiviti malam tu iaitu Movie ngn Campfire. Tapi dua2 kitorg x dpt join. Aq xtau la sbb api ke sbb xde lampu ke tapi nk dekat pukul 12 baru kitorg settle sume bende untuk dibakar. Pastu petir pon dh start main peranan. Kitorg bincang, lebih baik makan kat bamboo hut. Sebab mmg xde org pon. Kitorg start mission(sebab ade sign dilarang makan dalam bamboo hut tu)..Las2 kitorg hulur2 skit ayam bakar tu kt pak guard biar dia distracted, pastu kitog cepat2 pass by die. Pastu kitorg set up n makan!! Sumpah rasa nk pecah perut, yela 4 org nk makan 3 ekor ayam...nk dekat sekor sorg..Time tu mmg kitorg dok slahkan Qudin (die sepatutnya ikut, die cancel last minit)...nk dekat 10 ketul sorg makan time tu..Tu belum termasuk side dish macam hot dog, roti ngn daging burger


 Sape2 yg bercadang nk buat bbq sini, aq cadangkan korg bawak lampu

 Makanan lebih dari org...tipikal utk student uni, masa plan 10 org mase hari yg betul2 3 org je ada

Mmg buat mcm rumah sendiri ni

Sumpah aq kata malam tu mcm ular sawa kitorg...Nasib baik habis gak sume makanan, aq igt bole la borak2 ke smpai pagi. Tak smpai 10 minit sume dh terbongkang

Sambungan di:

Short gateaway from everything...(Part II) - Tadom Hills Resort


No comments:

Post a Comment