Tuesday, June 20, 2017

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU


1. Follow blog makbapakkauhijau
2. Follow ig :
3. Buat satu entry bertajuk 'GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU' dan link kan ke sini
4. Tinggalkan komen di bawah serta link di blog awak
5. Pemenang akan dipilih secara random

Monday, June 19, 2017

Paradise Escapade, The Perhentian Islands

Paradise Getaway- Pulau Perhentian... <3

Day 1


Tarot baru je habis program Matrikulasi waktu ni, lepas tu keluarga Enon terus ajak pergi vacay kat Pulau Perhentian. Dah lama dah plan ni, cuma Tarot yang tak ambil tahu. Masa kat matriks tak ambik tahu apa jadi kat rumah. Lepas tu, diorang pon beriya2 ajak Tarot, mak plak bagi greenlight. Mood Vacay- ON.

Kitorang bertolak, direct ke rumah Mak Teh kat Jerteh sebab dekat dengan jeti nak pergi Pulau. Tarot ajak abang sekali tapi time tu dia ada kelas ke FYP ke tak ingat la. So, kitorang tidur Jerteh satu malam..keesokan hari kitorang bertolak awal2 pagi.










As usual, Mek Ti yang mengetuai rombongan Enon ni, so dia yang urus dari tiket, penginapan dan segala belanjawan. Kitorang ikut je, lepas tu bayar ikut harga yang ditetapkan. Tarot pon tak buat apa2 research pasal Pulau Perhentian ni, tak tau apa tips dan selok belok kat tempat ni.

Tarot baru tahu yang Pulau Perhentian ni terbahagi kepada dua, Besar dan Kecil. Pulau Perhentian Kecil lebih meriah dan hidup, Ramai Mat Salleh suka pergi sana sebab kat sana memang lebih fun pastu ada bar, bising2 + party sampai pagi. Manakala Pulau Perhentian Besar ni lebih deserted dan sunyi. Sesuai untuk mencari ketenangan dan family2.

Tarot baru perasan yang Mek Ti pilih Pulau Perhentian Besar sebagai destinasi untuk vacation ni. Kalau ikut umur dan gaya Tarot memang Tarot lagi sesuai vacay kat yang Kecil. Hehe. 



Setibanya di Pulau Perhentian Besar, dalam pukul 1.30...terus Mek Ti check-in bilik. Terus kitorang masuk dan makan juadah yang telah disediakan dari rumah Mak Teh. Memang sedap makan time lapar2 ni, masa naik boat tadi...jangan cite. Die punye berombak tu, sampai terhenjut2 kitorang...memang lapar la cite die.

Habis je makan terus Tarot dan Nek Nuk pergi book Snorkelling. Harga die RM 35 untuk 4 checkpoint. Lepas tu, terus kitorang bersiap2 nak naik boat ke checkpoint2.




Me Getting Ready!!








Setibanya di checkpoint pertama, Tarot terus terjun tanpa berfikir panjang. Dari atas nampak macam cetek, sekali terjun..terus panik. Terkapai2 macam dugong. Lepas tu, terus berenang ke tempat cetek. Satu bende die kene bertenang je..life jacket tu memang akan mengapungkan kita.











Lepas tu, kitorang ke checkpoint seterusnya, turtle point. Tapi die kata itu ikut nasib, kalau nasib baik jumpa la si turtle. Selalunya, turtle tu memang takkan muncul. Kami antara golongan yang tak bernasib baik. Adela seekor encik turtle munculkan diri, tu pon malu2 kucing. (ke malu malu turtle)

Bila dah masuk pukul 5 tu air dah pasang. Kitorang gerak ke checkpoint seterusnya, Shark Point. Tarot nasihatkan kalau noob dan tak reti berenang, stay je la atas boat. Kitorang sume turun las2 sume berpecah akibat dipukul ombak. Tarot berenang nak kembali pada boat, tapi tak terdaya..rasa lengan macam nak tercabut dah. Time tu cuak jugak la sebab ingat dah hampir lemas, tahap panik die smpai Tarot tiup wisel tu.

Lepas ada sorang brader ni datang selamatkan. Time tu Tarot dah panjat batu berdekatan, sebijik macam dugong. Lepas tu boat pon gerak lebih dekat untuk memendekkan jarak Tarot untuk berenang. Lawak la time tu, macam kecoh giler. 


Lepas tu, dalam pukul 6 petang kembali ke Resort. Kitorang taknak stop, sambung plak kat swimming pool. Memang jenis tak reti nak dok diam.

Malam tu kitorang bersiap2 untuk gi makan. Nasihat Tarot, belilah stok2 makanan dulu sebelum datang sini. Ais-krim yang RM 2 tu dijual dengan harga RM 8 kat sini. Memang cekik darah. Lepas tu, makan pon diorang nasihatkan book dahulu. Sebab takde kedai makan kat sini. Kitorang pon bernasib baik ada satu kedai tu terima lagi pelanggan walk-in.

Malam masih muda, tapi dah mati dah. Tarot tanya kt kaunter, ade tak apa2 entertaiment macam Snooker atau Karaoke. Die cakap ada tapi under construction. Memang Pulau Perhentian Besar ni tak kene dengan jiwa Tarot. Las2 lepak kejap kat depan swimming pool lepas tu masuk bilik terus KO!!

DAY 2



Bangun2, macam yang dijangka..sakit seluruh tubuh badan. Masing2 dah macam orang tua. Tarot pon sampai mengigau2 malam tadi, nampak tak betapa penatnya malam tadi. Terus kitorang bersiap2 nak pergi breakfast.

Lepas breakfast, tangkap gambar jap sekitar kawasan Pulau ni. Tapi memang tak dapat dinafikan, air die sangat jernih dan crystal clear. Lepas puas photoshoot, tukar baju kitorang terjun swimming pool.





Aksi Backflip oleh Tanah




Aksi yang kurang menjadi

Backflip yang berjaya

Asalnya kitorang nak pergi melawat Pulau Perhentian Kecil, nak gak cuci2 mata kat sana. Tapi sebab Mek Ti kata kita check-out pukul 12 pm, so kitorang batalkan rancangan. Kitorang mandi kat swimming pool sampai lebam.






Arwana Perhentian Resort ni Resort yang kami menginap selama dua hari satu malam. Review Tarot terhadap Resort ini:
  • Memang sangat selesa, bilik yang sangat luas dilengkapi dua katil Queen. Toilet pon tiada masalah. Memang boleh mandi dan tidur dengan selesa.
  • Facilities memang berada dalam keadaan yang baik dan sentiasa di bawah maintainance. Semua infrastuktur boleh digunakan dengan selamat.
  • Breakfast sangat sedap dan banyak jenis makanan disediakan. Memang enjoy menikmati breakfast bersama keluarga.
  • Swimming pool yang besar dan best. Memang enjoy mandi bersama keluarga.
  • Pekerja semua friendly dan ramah. Semua jenis suka senyum dan ringin mulut tegur para pelanggan yang menginap kat sini.
  • Cuma entertaiment waktu malam harus diperbaiki. Walaupun sini memang khas nak berehat dan mencari ketenangan, orang muda macam Tarot memang jenis hidup waktu malam. Kalau ada aktiviti dan hiburan waktu malam akan menjadikan Resort ini lagi menarik.


Pukul 12.30 kitorang angkat beg bawak masuk boat & terus balik. Memang vacation yang best tapi lepas ni target nak pergi Pulau Perhentian Kecil plak.


Friday, June 16, 2017

Maka Dengan Ini, Tamatlah Perjalanan Sem 4.....





Maka dengan ini, tamatlah perjalanan semester 4 Tarot yang disudahi dengan paper Kejuruteraan Industri. Harini dah melepasi 2/3 Ramadhan dan Tarot masih hiba kerana belum sempat merasai suasana berbuka dengan family tercinta. Alhamdulillah, exam sudah dilepasi dengan jayanya (harap-harap tak repeat), barang2 pon sudah habis packing. Tinggal menunggu waktu je, tiket sudah dibeli sebulan yang lalu. Tarot menggunakan perkhidmatan ETS, dan memulakan perjalanan dari Arau ke KL Sentral. Tiket yang sudah ditempah bertarikhkan harini, 17 Jun 2017 jam 7.50 malam. Grabcar juga sudah ditempah (member sendiri) pada pukul 6.00 petang. Yalah, Tarot takut perjalanan kurang lancar dengan kesesakan dan macam2 lagi. Lebih baik bertolak awal sikit. HAHAHA. Rapi kan rancangan perjalanan Tarot. Rancangan untuk berbuka pula, apabila dah masuk waktu, minum seteguk air dulu dan beberapa biji tamar. Apabila sudah menaiki train, baru memulakan juadah yang bakal dibeli. Tak sabar nak jumpa family, nak shopping raya dan yang paling penting RAYA!!!

Tapi sebelum apa2, Tarot rasa kene Qada' tidur dulu, dah beberapa hari tidak dapat tidur yang berkualiti. Kerja dok menghadap buku, formula dan laptp 24 jam.


Tarot juga ingin mengucapkan Selamat Maju Jaya kepada yang belum habis paper!!! (hehehe..)

Thursday, June 15, 2017

Perbezaan Uni-Life dan Matriks Life

Perbezaan Uni-Life dan Matriks Life


Bagi Tarot, sesiapa yang berpeluang untuk masuk matriks memang bertuah. Memanglah ramai jugak yang akan bash...ada yang kata matriks ni susah la, tak best la, takde life la, terlampau mengikut sistem sekolah dan takde kebebasan. Aku memang rasa macam tu jugak, cuba la bayang 16 chapter belajar dalam satu sem, baru satu subjek. Tapi memori yang tercipta dan life kat matriks memang priceless. Tak boleh nak beli.

Salah satu perbezaan ketara antara Uni dan matriks, of course la kawan. Mostly kawan kat matriks memang akan kekal dan kau boleh percaya sampai habis matriks. Lagipun matriks kan satu tahun je. Kawan kat matriks memang caring, lepas tu takkan lupakan kita. Mungkin sebab matriks terlampau tertutup kot, kita tidak diberi kebebasan nak keluar. Kalau kat Uni, jangan kata classmate, roomate yang tidur sebelah kau pon jangan percaya. Possibility kawan nak berpaling tadah tu tinggi, maybe sebab banyak pengaruh luar main peranan. Lepas tu macam yang Tarot selalu cakap dalam entry sebelum ni, setiap sem memang kita senang tukar2 kawan. Kekadang orang yang kita benci masa sem 1 jadi bestfriend masa sem 2. Memang ada, jangan pelek. Berbeza dengan matriks yang kekal persahabatan dari hari pertama sampai hari terakhir.

Selepas itu, kalau sistem pembelajaran kat matriks sangatla packed, tiap2 hari dari pukul 8 sampai 5 petang. Dah penat, esoknya bangun pagi lagi...memang penat beb, tapi tak tahu macam mana kitorang boleh survive. Masuk je Uni, memang sangat free. Kelas pagi kekadang ada kekadang takde...tapi ikut sem jugakla. Kalau kredit banyak untuk sem tu....sampai malam gakla kelas. Tapi kt Uni lebih kurang packed la...banyak la jugak gap dan waktu untuk berehat. Yang peleknya, masuk je Uni...lagi liat nak bangun pagi, macam mana bole bangun pagi setiap hari masa kat matriks dulu.

Satu lagi kalau bab belajar..kat matriks ni still kene suap. Sebab matriks 50% sekolah dan 50% universiti. Lecture note disediakan, lepas semua bende diajar satu2. Lepas tu siap ada program dan kelas tambahan khas untuk pelajar2 lemah. Kira memang nak bantu student la. Kalau kat Uni lantak kau, nak fail ke nak pass ke..ikut kita. Kalau buat tak kisah, repeat je la pilihan yang ada. Kalau takde lecture note, cari sendiri. Kalau tak faham, kaji sendiri. Lecturer Uni memang tolong tapi tak tolong macam kat Matriks. Tarot pon rasa pebezaan lecturer kat dua tempat ni. Kat matriks Tarot terus tanya soalan yang tak bole buat, lecturer ajar A sampai Z dan make sure Tarot dapat jawapan. Kalau kat Uni, kita kena buat dulu...salah ke betul tu belakang cerita. Lepas tu, tunjuk kat dia (dahla kene set appointment dulu) kita punya kerja. Then dia just tunjuk mana yang salah dan bagi hint untuk selesaikan. Kalau kita just tanya tanpa buat apa2..memang takkan dilayan. Itupun tak tahu la dapat jawapan ke tak, sebab dia memang takkan cakap jawapan kita tu betul ke salah.


 Hari terakhir kat Matriks. My M2t9, semua dah bawak haluan masing2 dari Terenganu, Perlis, Selangor sampai Johor.

Satu-satunya gambar Tarot dan Wan Syaz sepanjang dua sem kat Matriks.

Moment2 terakhir antara member2 M2t9.