Tuesday, February 21, 2017

Be an Assistant to The Global Award Teacher


Aq n Haikal sebenarnya xtau pon ape tujuan program ni. Program ni pasal ape pon kitorang xtau. Kitorang x dapat gambaran jelas sbb Suhail ngn Alief x bgtau pape pon. Diorg cuma bgtau yang aq kene jd game master utk satu checkpoint dalam explore race nnti. Pada hari kejadian, kitorg plan nk bngun awal dalam pukul 6. Bersiap2 & pukul 7 nak turun breakfast. Bolela aq nk selfie sekitar kawasan resort sbb pemandangan di yang lawo gilo. Tp kitorg terlajak tidur, pukul 7 baru bangun. Kelam kabut mandi, nk semayang subuh lagi. Las2 pukul 7.40 baru bersiap. Kitorg terus packing barang sbb pukul 9 dh nk check-out.

Bende paling penting, wefie! Ni dalam lif otw turun ke tempat breakfast.



Of course la makan buffet kalau tempat mcm ni. Ni antara makanan yg disediakan.


Antara makanan yg aq ambik. Kalau bole nak cuba sume makanan. Nama pon buffet.

Enjoying my food! Enjoying my life!

Yang mereka ni. Xtau asal nak bajet sweet.

Lepas tu, kitorang "enjoy" sangat breakfast smpai lupa pasal masa. Tgok2 jam, dh nak dekat pukul 9.00. Cikgu suruh kitorg angkat beg sbb dah nak check-out. Tapi sebelum turun kitorg ade appointment dengan Dr.Tan...das. Begilir2 kitorg punye appointment, tu la melantak mcm xde hari esok.

Ni view dr bilik kitorang. Nice gak ah.

Akhirnya, aq x sempat jugak nak melawat kawasan. Lagi kecewa swimming pool pon x dpt jejak. Kene paham tujuan dtg sini utk jadi assistant bukan holiday kaayyy.

Tgok la swimming pool die. Kelihatan sgt mewah.





 Siap ade board games gergasi. 

Gmbar2 di atas ni dpt dr google. Sbb aq mmg x sempat nk berjalan sekitar tu. Tula, bangun lewat lagi. Bila kitorg dh habis appointment, terus angkat sume barang cikgu & terus bertolak ke Sekolah Dato' Abdul Razak (SDAR). 

Sampai2 je, baru aq paham yg program ni disertai oleh cikgu2 kimia. Malaysian Palm Oil Board (MPOB) pon terlibat dalam program ni & my teacher bagi talk pasal chemistry n conduct explore race untuk para guru.

Masa cikgu tengah bagi talk, kitorg kene prepare utk explore race.

Bila talk dah habis, explore race pon bermula. Aq kene jaga satu checkpoint tp sbb terlampau sibuk, x sempat nk tgkap gambar sepanjang game tu berlangsung.

Time ni aq menyibuk kt checkpoint Alief. Sebab semua kumpulan dah selesai task kat checkpoint aq.

Lepas habis explore race, kitorg rehat sebentar. Lunch & Zohor.





Lepas rehat, sesi kedua bermula. Aq x ingat diorg kene buat experiment pasal apa. Tp bes gak la, kali ni kite plak tgok para guru buat experiment. Kitorg berada dalam lab tu for a while. Las2 kitorg bosan, line plak xde...kitorg decide nk melawat kawasan SDAR.

Aq macam biasa, acah2 hipster.

Alief tu gaya nak berjogging katanya.

OK! Kalau korg perasan, hoodie aq dah dirompak oleh Alief. Haikal xyah nak acah bergaya.

 Budak2 sekolah ni mesti ingat kitorg ni alumni..HAHAHA


Ni antara bende yg bes kt sekolah ni. Diorg siap sediakan track untuk mendaki bukit. Untuk budak2 yg nak fit konfem panjat sini tiap2 hari.


Ni dh smpai puncak. Penat gak weyh.

Dalam pukul 4 rasenye, program pon selesai & kitorg bersurai. Terus kitorang tolong ape2 yg patut & terus bertolak balik. N otw ke Selangor, macam biasa semua KO.


Aq sempat selfie sebelum aq sendiri tertidur. Xtau kenapa si Haikal ni asyik syahid dulu, kata palap...bukan patut dh biasa x tidur ke...(garu kepala)

For any information:



No comments:

Post a Comment