nuffnang adds

Saturday, April 17, 2021

PART 2 - 3 Baboons on Selangor Road Trip - Serendah Waterfall

 

Selepas kami balik dari Kanching, kami decide untuk pergi ke destinasi seterusnya. Sejujurnya, kami memang tiada plan yang tetap dan kami memang plan on the spot untuk pergi mana. Pada waktu itu, jam baru menunjukkan pukul 11.00 pagi. Untuk pengetahuan semua, Razi mempunyai interview kerja pada jam 2.30 petang jadi kami sudah rancang pada waktu itu kami sudah tiba di mana-mana kedai makan untuk lunch.

Tarot merasakan kita boleh pergi ke satu lagi tempat mandi atau air terjun memandangkan kami semua masih dalam keadaan basah dan masih belum salin baju. Tiba-tiba terlintas dalam fikiran Tarot satu tempat ini iaitu Air Terjun Serendah. Tarot pernah dengar berkenaan tempat ini tetapi tidak pernah sampai lagi. Tarot menyuruh Amin waze dan jarak dari Kanching dalam 19 km sahaja. Jadi kami setuju dan terus mulakan perjalanan.

Selepas menggunakan Rawang By Pass, kami terus masuk exit (nama exit tak ingat). Kami hanya bergantung penuh pada waze sahaja.

Yang penting anda masuk ikut Kampung Dato' Harun dan kena lalu Sekolah Rendah Agama Serendah. Tarot hanya beritahu perjalanan dari Rawang By Pass, kalau ikut arah lain Tarot tidak pasti.


Selepas itu, kami tiba di sebuah lorong kecil dan ada satu papan tanda ke Serendah Waterfall sejauh 4km. Lorong ini sangat sempit dan agak sukar jika ada dua kenderaan berselisih dari arah bertentangan. Keadaan geografi yang penuh dengan selekoh juga menyebabkan Tarot perlu bunyikan hon apabila hendak melalui selekoh. Sampai ke kilometer kedua lorong ini, kami melalui pula perkampungan orang asli dan mereka akan menyaksikan anda dengan tenungan lain macam. Agak seram sebenarnya, makin dalam makin seram dan kami rasa macam tak sampai-sampai. Setelah 4km yang lama dan sukar akhirnya kami tiba di Air Terjun Serendah.


Sebelum tiba di kawasan air terjun terdapat sebuah taman permainan yang disediakan untuk para pengunjung.

Harga tiket di sini dia ikut per kereta dan mereka mengenakan RM2.00 kepada kami. Kami parking dan terus ke tempat air terjun. Kami tidak perlu salin baju memandangkan kami memang tidak salin baju sejak dari Kanching. Di sini juga keadaan muka bumi dia rata jadi kami tidak perlu hiking seperti di Kanching.Apa yang Tarot boleh compare, di sini airnya lebih dalam dan luas jadi sesuai bagi mereka yang datang dalam kumpulan yang besar. Di Kanching air nya lebih jernih. Dari segi kesejukkan, kedua-dua tempat ini sama sahaja. Sebelum kami terjun, kami isi perut terlebih dahulu dengan kudapan yang dibeli semalam. Kami habiskan sandwich yang tidak dapat dihabiskan tadi serta pringles. Waktu itu hampir jam 12.00 tengah hari jadi perut sudah mula rasa lapar.

Kami puji tempat ini kerana tiada monyet atau kera yang menyerang atau mengambil harta benda kami. Kami boleh bermandi dengan tenang. Di sini air dia akan dalam lebih-lebih bahagian air jatuh ke tanah. Agak merisaukan apabila air tersebut makin lama-makin dalam kaki hampir tidak cecah. Tarot nasihatkan hati-hati sahaja kepada pengunjung lebih-lebih lagi kanak-kanak. Yang lebih menarik, kami boleh lalu di belakang air terjun dan menyaksikan air betul-betul mengalir depan muka kita.


Dalam keseronokkan melayan perasaan serta nikmati kesejukan air di sini tiba-tiba kami terdengar bunyi jeritan seseorang. Kami melihat beberapa ekor kera sedang mulakan misi untuk mencuri makanan. Mungkin waktu ini waktu lunch mereka dan salah seekor kera berjaya mengambil roti dari group yang lain. Tarot sangat cemas kerana semua barang peribadi kami berada dalam satu beg. Jika kera tersebut curi beg itu, tidak baliklah kami. Kami merasakan ini petanda untuk kami pulang. Jadi kami decide untuk berhenti dan terus ke destinasi seterusnya. Kami terpaksa balik awal di kedua-dua tempat kerana diserang oleh kera. Akan tetapi, kami yang memasuki ke habitat mereka jadi pengunjung memang patut bersedia untuk menghadapi serangan dari kera-kera ini. Nasihat Tarot cuma jaga diri dan barang peribadi anda. 


Kami terus naik kereta dan ke Kawasan Rehat Jejantas Sungai Buloh kerana di sana ada tempat mandi. Apa-apa pon pengalaman kami di sini sangat mereka lebih-lebih lagi untuk nature lover.


No comments:

Post a Comment