nuffnang adds

Monday, July 30, 2018

Luncheon at Me'nate Steak Hub, Seksyen 14, Shah Alam, Selangor


Kaklong decide nak belanja kami satu family untuk makan di kedai pilihan. Kira ini macam celebration sebab Kaklong dah habis berpantang la. So, kami pon decide untuk pilih tarikh untuk makan satu family, tetapi Abah tidak join sekali kerana perlu settlekan hal ehwal tanah. Abah pon bukan minat dengan makanan-makanan western. Me'nate Steak Hub Shah Alam menjadi pilihan untuk kami makan lunch bersama.





Basically, dekat sini menu yang tertera memaparkan harga daging per 100g. Yang menariknya, kita sendiri boleh pilih bahagian daging tersebut serta makanan yang dimakan oleh haiwan tersebut. Makanan yang diberikan kepada haiwan tersebut penting untuk menentukan kelazatan daging tersebut.

Kami perlu ke bahagian freezer untuk memilih daging yang ingin di-order. Bahgian-bahagian tersebut sudah siap dimasukkan ke dalam paket dan diletakkan harga. Kira memang mereka dah siap timbang dan kira harga terakhir. Kita just pilih daging yang diminati dan pilih cara untuk dimasak; rare, medium rare, medium, medium well dan well done. Kita juga boleh tanya pendapat kepada pekedai tersebut kerana mereka tahu bahagian-bahagian tersebut sedap dimakan dengan cara dimasak yang sepatutnya.










Mereka tengah membuat survey dan memilih bahagian daging yang sempurna.

Premium Grass Striploin, RM63.84

Grain-Fed Striploin. RM67.50

Angus F1 Striploin, RM 94.60

Lamb Loin Bone, RM67.84

Fresh Salmon, RM 59.90

Breaded Cheeseburger, RM24.00. Burger sama besar dengan kepala Zafran.


Filete De Cordero, RM75.00 



Muka bahagia tengok bill.

Le'Gediks Family


Air minuman di sini dihidangkan secara percuma, terdapat dua corner; minuman panas dan minuman sejuk. Boleh minum sampai puas.

Kira memang kami sangat berpuas hati menikmati hidangan yang lazat di sini. Daging punya portion memang berpatutan, dan dihidangakan dengan kuah blackpaper yang sedap. Steak Me'nate memang steak yang terbaik untuk didapati. Cuma, selepas balik tu, badan kami mula panas sebab kami consume terlampau banyak daging. Panas dia naik sampai kepala.

23 comments:

  1. hahah..muka bahagia tgk bill..dkt ngn umh adik ipar

    ReplyDelete
  2. Tak pernah try lagi tempat ni. Maybe one day :) Thanks for sharing

    ika datang singgah sini https://ikashoid.blogspot.com/2018/07/book-haul-julai.html

    ReplyDelete
  3. makanan dia memang sedap tapi mahal. kalau tak cukup duit RM1000 janganlah gatal bulu bawa satu family makan. Naya je nak bayar nanti.

    ReplyDelete
  4. saya tengok harga untuk satu set dah bergegar kepala lutut..

    apa lagi untuk bawa satu famili..

    mau tak bergerak kaki untuk melangkah..

    hahahaha...gurau je..

    saya faham makanan mewah ini memang terbaik dalam kelasnya

    ReplyDelete
  5. Kalau nak makan kat Menate ni ada cawangan dekat Bandar Baru Bangi. Pernah makan sekali je kat sini tapi sebenarnya kurang sikit steak ni.

    ReplyDelete
  6. Banyak juga baca tentang review best tentang Menate ni. Nanti Mak balik BBB, boleh singgah sini kejap bawa famili.

    ReplyDelete
  7. Bahagia betul muka tu hahahha. Dah pernah 3 kali makan dekat sini. Sekali tu ada food review untuk buffet ramadan. All the food food bad lah.

    ReplyDelete
  8. Sebenarnya makan kat Menate Steak ni takde la mahal macam yang war- warkan or di viralkan sebelum ni kan..bagi akak price memang worth it base on apa yang kita pilih dna harga dah siap2 ada kat packaging kan..suka Menate dan yang penting sedap serta terjamin halal

    ReplyDelete
  9. boleh tahan jugak tengok harga makanan disini.tapi kalau portion besar dan orang kata puas hati makan kat sini.Untuk sesekali why not kan

    ReplyDelete
  10. Cheeseburger tu besar betul weyy! Sedapnya. Puas hati nie kalau dapat makan

    ReplyDelete
  11. Lama dah tak makan kat Menate ni..last makan rasanya 2 ke 3 tahun lepas. Makanan di sedap2 pulak tu..ummm teringin lah pulak nak ke sana balik..:D

    ReplyDelete
  12. terbaeklah stik di Mena'te ni.daging premium diorg guna.lembut toksah ckp la kan..yg penting, bil tu mmg sedap..hehe

    ReplyDelete
  13. one day teringin nak makan dekat mena'te ni, steak tu nampak lazat sekali... nak makan sama-sama family... nnt plan pergi sekali.. maklumlah mak/pak bz ank pula ddk asrama :)

    ReplyDelete
  14. Wah tak pernah lagi makan dekat Me Nate since i'm based in penang..tpi nnt turun sana boleh ajak husband try

    ReplyDelete
  15. Sedapyer makan satu family gini. semoga murah rezeki akak yang belanja tu. rindu plak nak makan menate'. memang sedap kan, sekali try konfem teringat2 nak datang lagi

    ReplyDelete
  16. Wah kalau harga mahal asalkan sedap sure orang akan datang dah repeat lagi.Nanti bila datang sana boleh la Ika try.Terliur lihat awak makan

    ReplyDelete
  17. Saya suka pi menate di setapak tu. Sebab dekat dengan rumah. Hahaha. Masa memula cuba menate, saya tengok harga wow. Kemudian bila dah order pun saya wow. portion just nice utk perut org Malaysia. Lepas tu sedap! Bleh jadi monthly dinner. Hahaha

    ReplyDelete
  18. Dekat rupanya tempat makan steak yang pernah viral ni. Ibu tak tau pun dekat dengan rumah ibu. BOlehlah singgah kalau nak jadi karnivor lepar ni

    ReplyDelete
  19. Amboi harga, memang fikir banyak kali lah kalau nak makan sini. Banyak lagi tanggung jawab nak di lakukan. :)

    ReplyDelete
  20. Rawlins tak pernah lagi pergi Me'nate sebab nervous tengok harganya tapi semua kawan-kawan kata memang makan best. Perhaps I will go there soon.

    ReplyDelete
  21. saya pernah makan kat sini..mmg sdp steak nye..klo de rezeki mmg nak repeat lgi..

    ReplyDelete
  22. Memang sedap lah their grill. If i go there i will sure order grilled lamb and their marination menang sedap.

    ReplyDelete