nuffnang adds

Thursday, August 2, 2018

Namdaemun Market (남대문시장) | Great South Gate

The Large Traditional Market in Seoul, South Korea




Namdaemun Market antara pasar tertua di Korea, dan pasar ini memang tidak akan tutup kira 24 hours punya operation la. Tarot rasa ada 12 pintu masuk untuk memasuki ke dalam pasar ini dan kereta memang dilarang untuk masuk kawasan pasar ini. Kami pon masuk berjalan kaki.



Tarot cadangkan, korang lagi-lagi dalam satu group yang besar, korang perlu jalan rapat-rapat dan sentiasa perhatikan geng anda sendiri. Hal ini kerana, manusia memang sangat ramai di sini dan suasana sangat sesak. Dalam masa beberapa saat sahaja boleh terpisah daripada geng sendiri. Yang ada anak kecil atau orang tua, harus lebih berhati-hati.




Kami masuk ke dalam Market ini lalu di sinilah kami terserempak dengan Mamat Malaysia yang famous semenjak du menjak ini, Khalid. Beliau sudah berumah tangga dah pon dan bahagia bersama isteri tercinta. Kat sini, anda akan kehabisan banyak duit kerana anda akan rambang mata tidak tahu hendak beli apa. Semua jenis cenderahati juga dibeli disini kerana di sini kita boleh tawar-menawar dengan pekedai. Bukan itu sahaja, malah terdapat beberapa pekedai yang fasih berbahasa melayu, menjadikan komunikasi lebih mudah.

Cenderahati termasuklah jam, beg, t-shirt, sepit kuku, fridge magnet dan macam-macam lagi semua ada kat sini. Kami memang hampir habiskan semua duit kami di sini. Di sebelah bangunan ini pula, ada sebuah bangunan yang hanya menjual kerongsang, memang syurga untuk golongan hawa. Uwan yang lesu pon terus aktif dan segar apabila sampai untuk memilih kerongsang.

Bila kami dah keluar, Azri membawa kami ke satu kedai yang jual t-shirt murah. 3 helai RM40, lebih kurang macam tula bila dah convert. Kat sini jugalah kami terpisah dengan Mak Su kerana beliau rambang mata mencari barang-barang yang hendak dibeli.









Dalam kesesakan dan kesempitan, Tarot masih sempat untuk selfie.







Muka Mek Ti kenapa masam sangat?? Adakah masih tidak puas bershopping??







Setelah selesai dan puas shopping di Namdaemun Market, kami bergegas untuk naik bas. Kami akan ke tempat seterusnya iaitu Yeouido Park di mana kami akan menikmati keindahan bunga sakura. Azri kata kami bernasib baik kerana kali ini bunga tersebut kembang paling mekar. Kira kami datang pada tarikh yang betul dan cantik. Sebelum sampai, kami makan kebab yang berharga RM20.00 sebelum tiba ke destinasi seterusnya. Azri yang tolong belikan kerana beliau kenal seorang Muslim yang berniaga kebab tersebut.

25 comments:

  1. Wah bestnya dorang jenjalan kat Korea...

    ReplyDelete
  2. Bestnya dapat jalan jalan kat Korea.. mesti syok kan dapat tengok suasana di sana.. sejuk ke cuaca disana ye? sebab tengok macam cahaya matahari terang berderang je .. huhu.. mungkin suhu rendah tetap sejuk ye walau ada matahari.. nak pi korea jugaakkkk

    ReplyDelete
  3. haven't gone to korea.
    best nyer. selalu tonton program korea. citer korea jarang-jarang :) ha ha ha ha
    pantang ada cerita travel kat tv, sure tgk tanpa gagal tau.
    so agak familiar la tempat2 yg tarot share.
    anak2 sgt nak ke negara kpop ni :)

    ReplyDelete
  4. Wahh bestnya. Tempat yg menarik. Bestnya kalau boleh shopping dekat sana. Mana tau satu hari nanti syira dapat jejak kaki ke sana.

    ReplyDelete
  5. I suka Nandaemun. masa I pergi situ memang shopping tak mau balik. kekeke. Murah gak barang situ. Even street food kat situ pun best gak.

    ReplyDelete
  6. Belum pernah sampai korea tapi suka baca pasal tempat best kat korea. Moga satu hari nanti nina akan sampai jugak jejak kami di bumi korea! ♥♥

    ReplyDelete
  7. Bestnya Tarot. Tak pernah sampai korea lagi. Tengok dalam tv je. Ni kalau jalan sini ni mau terbang duit ni haha

    ReplyDelete
  8. Memang boleh lupa diri lah memborong brooch kat situ, lawa dan murah!

    ReplyDelete
  9. Tak sangka kedai-kedai dekat Korea ni lebih kurang macam dekat Malaysia je kan? Tak buat video ke masa pergi sana? Seronok jugak kalau dapat view secara live

    ReplyDelete
  10. Rindunya nak ke Korea. Memang salah satu tempat kena pergi ni kalau ke sana, walau sesak tapi syiok shopping hehehe. Harap dapat lah ke sana lagi

    ReplyDelete
  11. wow this market is so cool/ I guess i can get everything I want in just one place which is great. More like a flee market.cool

    ReplyDelete
  12. seronoknya berjalan tengok negeri orang. luas pandangan dan pengalaman kan;)

    done follow blog YB.

    ReplyDelete
  13. Bestnyer Korea. Rindu nak berjalan and shopping di sana sebab memang bahagia bila jejalan kat market dia.

    ReplyDelete
  14. Tak pernah sampai lagi ke Korea. Baca cite ni, macam seronok pulak pi Korea. Nak plan la nanti, one day nak gi jugak sini. Thanks for sharing

    ReplyDelete
  15. Penah ke korea tp xsempat singgah sini.. Sebab masa terhad sgt masa ada lawatan kt korea.. Tp serius mmg best klo dpt g korea... Cuma kne standby awal jela duitnya. Hehe

    ReplyDelete
  16. Bestnya..tak tau la bila nak jejak kaki ke korea ni...next time ingat nk ke korea juga la utk bercuti...nk borong brooch bbyak2a nnt

    ReplyDelete
  17. Jauh berjalan luas pengalaman, banyak kena merancang bajet. Selamat pergi dan pulang dari Korea

    ReplyDelete
  18. Ramai betul oengunjung yang membeli belah di pasar korea tu kan. Jauh nak pergi, lagipun ibu tak minat sangat korea. Hehe. Cerita korea pun tak suka

    ReplyDelete
  19. Wah bestnya banyak pilihan barang Yang boleh shopping. Kalau pergi sana rasanya borong habis ni .

    ReplyDelete
  20. memang best shopping dekat sini, macam-macam ada... ishhh rindu nak pi Korea

    ReplyDelete
  21. Jauh berjalan sampai korea ya tuan. pengalaman yang tak dapat di lupakan sepanjang hayat kan. Masa muda tenaga dan masa masih ada kan

    ReplyDelete
  22. Pasar di korea selatan nampak kemas dan tersusun. Ada yang boleh kita bawa pulang ke negara kita

    ReplyDelete
  23. Alahai syoknya pi korea. Pasar tu nampak menarik. Waktu musim sejuk mcm tu mesti best makanan panas. Tapi kena cari yang halal la kan. So, dah pergi pasar tu, beli apa?

    ReplyDelete
  24. terbaek.. ntah bila dpt g korea ni. hehe

    ReplyDelete